Blog

jun 14, 2019

Waarom gaat het (ver)kopen van een woning via de notaris?In Nederland, en bijna overal in Europa, regelt de notaris alle juridische zaken rondom de overdracht van een huis. Hij of zij is ook de enige die dat mag doen. Anders dan in Amerika bijvoorbeeld waar ze geen notaris kennen. Daar wordt dan ook veel gefraudeerd, omdat er niemand is die toezicht houdt.


Deze problemen kennen we in Nederland gelukkig niet. De notaris is objectief, onafhankelijk en onpartijdig en handelt dus naar de belangen van zowel de koper als verkoper. Hij doet onderzoek naar de achtergrond van de (ver)koper en trapt direct op de rem indien er iets niet in orde is. Hij kijkt naar juridische belemmeringen, of alle gegevens van de woning kloppen en  of je in de tussentijd bent gescheiden. Komen hier problemen aan het licht, dan probeert de notaris die op te lossen.


De koper beslist wie de notaris wordt; immers betaalt de koper in de ‘kosten koper’ ook voor de kosten van de notaris. De prijzen die notarissen hanteren verschillen, dus is het raadzaam vooraf te vragen wat de kosten zullen zijn. Moet de notaris veel problemen oplossen, dan kunnen de kosten hoger uitvallen dan hij eerst had aangegeven