Blog

jun 19, 2019

Welke rechten en plichten heb je als koper van een woning? 


Ga je een koopovereenkomst aan? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de rechten en plichten die je hebt als koper; hieronder zetten we een paar belangrijke rechten en plichten uiteen:


Bedenktijd. Je hebt als koper, na het tekenen van het (voorlopig) koopcontract, een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Zonder opgaaf van reden. Wil je na die drie dagen toch afzien van de koop? Dat kan, mits dit binnen de de ontbindende voorwaarden valt die je hebt opgenomen in het koopcontract. Overigens geldt de bedenktijd niet als niet als natuurlijk persoon een woning koopt.

Bouwkundige keuring. Als koper van een woning ben je verplicht goed onderzoek te doen naar de staat van een woning voordat je een bod uitbrengt (eventueel door middel van een bouwkundige keuring). Zo voorkom je zo veel mogelijk (verborgen) verbreken. In principe mag de koper uitgaan van dat wat de verkoper hem meedeelt. Maar in het geval van zichtbare gebreken kan de koper zich niet passief opstellen; de koper moet dit onderzoeken.

Overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een huis koopt of krijgt en bedraagt twee procent van de koopsom op een bestaande woning en bijbehorende grond. Voor een commercieel pand zoals een winkel- of bedrijfspand ligt het percentage op zes procent. Dit bedrag moet betaald worden aan de belastingdienst. Lees hier meer overdrachtsbelasting.

Technische gegevens. Als koper heb je recht op ontvangst van onder andere bouwtekeningen, bestekken, installatievoorschriften, gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen van de woning en de installaties. Deze worden overhandigd tijdens het tekenen van de akte van levering of worden in de woning achtergelaten.

Bezichtiging. Voor het tekenen van de akte van levering bij de notaris heeft de koper het recht om de woning nogmaals te bezichtigen.

Makelaar. Het inschakelen van een makelaar is niet verplicht, maar is wel handig. Een makelaar kent de huizenmarkt. Hij of zij is bekend met de regelgeving, is op de hoogte van gemiddelde vraagprijzen en weet hoe het biedproces werkt.